LAMOX s.r.o., IČ 24159042, sídlo Čtyřkolská 289/26, Praha 22
Antilopa losí

Antilopa losí (Taurotragus oryx) je druhou největší antilopou na světě. Největší antilopou je přísně chráněná antilopa Derbyho. Původ tohoto živočišného druhu je v Africe. Antilopa losí obývá stromové a křovinaté savany, světlé lesy, polopouště i horské oblasti až do výšky přes 4000 m n. m. v pásu přes Etiopii a jižní Kongo až do Jihoafrické republiky. Je to divoké stádové zvíře. Na zvířatech je patrný výrazný pohlavní dimorfismus. Dospělý samec dosahuje až dvojnásobku hmotnosti dospělé samice – jeho hmotnost může dosahovat až jedné tuny. Obě pohlaví mají v dospělosti tukový hrb na hřbetu a velký krční lalok. U samců je lalok výraznější. Zvířata s velkým lalokem jsou žádána jako trofejní lovná zvěř.

Historie stáda

Prvních pět zvířat bylo pořízeno ze ZOO Dvůr Králové. Česká zemědělská univerzita v Praze je chovatelem antilop losích (Taurotragus oryx) od roku 2002, kdy byly převezeny do obce Březová a v roce 2006 byly přemístěny do areálu Školního zemědělského podniku v Lánech. Pro antilopy byla vystavěna stáj s kapacitou 40 dospělých zvířat. V roce 2011 chov plně přešel pod správu Institutu tropů a subtropů této univerzity, dosáhlo se plné kapacity chovného stáda a maso býků nepotřebných pro chov a výzkum se realizuje na trhu.


© 2012 Lamox s.r.o.

<?SiPP?> SimplePhpPageSystem by webFly.cz