LAMOX s.r.o., IČ 24159042, sídlo Čtyřkolská 289/26, Praha 22
Antilopa losí

Antilopa losí (Taurotragus oryx) je druhou největší antilopou na světě. Největší antilopou je přísně chráněná antilopa Derbyho. Původ tohoto živočišného druhu je v Africe. Antilopa losí obývá stromové a křovinaté savany, světlé lesy, polopouště i horské oblasti až do výšky přes 4000 m n. m. v pásu přes Etiopii a jižní Kongo až do Jihoafrické republiky. Je to divoké stádové zvíře. Na zvířatech je patrný výrazný pohlavní dimorfismus. Dospělý samec dosahuje až dvojnásobku hmotnosti dospělé samice – jeho hmotnost může dosahovat až jedné tuny. Obě pohlaví mají v dospělosti tukový hrb na hřbetu a velký krční lalok. U samců je lalok výraznější. Zvířata s velkým lalokem jsou žádána jako trofejní lovná zvěř.

Recepty

Maso antilopy upravujeme jako hovězí.

Svíčková, roštěnec - rychle opéct ze všech stran (např na grilu) a pak podle požadavku dopéci v troubě (blue, rare, medium).

Kýta, ořech - opéct a poté podlít malým množstvím vody. Přelívat a dopéct do měkka.

Plec - nakrájet na kostky, na cibulce nebo zelenině opéct, podlít a dodusit do měkka, dochutit (ragú, na smetaně), toto maso lze také uvařit v kuse s divokým kořením a použít do omáček (rajská, koprová, křenová), zároveň získáte silný vývar.

Kližka - na cibuli opéct, okořenit, podlít a dusit do měkka (guláš) a na ten máme návod na síti youtube:

© 2012 Lamox s.r.o.

<?SiPP?> SimplePhpPageSystem by webFly.cz