LAMOX s.r.o., IČ 24159042, sídlo Čtyřkolská 289/26, Praha 22
Antilopa losí

Antilopa losí (Taurotragus oryx) je druhou největší antilopou na světě. Největší antilopou je přísně chráněná antilopa Derbyho. Původ tohoto živočišného druhu je v Africe. Antilopa losí obývá stromové a křovinaté savany, světlé lesy, polopouště i horské oblasti až do výšky přes 4000 m n. m. v pásu přes Etiopii a jižní Kongo až do Jihoafrické republiky. Je to divoké stádové zvíře. Na zvířatech je patrný výrazný pohlavní dimorfismus. Dospělý samec dosahuje až dvojnásobku hmotnosti dospělé samice – jeho hmotnost může dosahovat až jedné tuny. Obě pohlaví mají v dospělosti tukový hrb na hřbetu a velký krční lalok. U samců je lalok výraznější. Zvířata s velkým lalokem jsou žádána jako trofejní lovná zvěř.

Maso antilop losích má velmi příznivé složení, vysoký podíl esenciálních mastných kyselin a neobsahuje téměř žádný cholesterol. Chuťově je vynikající, dá se přirovnat k masu zvěřiny ovšem bez charakteristické vůně, která může některé spotřebitele odrazovat. Ideální je maso připravovat nejméně po týdnu zrání při teplotě 4°C.

Nutriční hodnoty

Druh masa

Energie v KJ/kg

    Bílkoviny g

      Tuky g    

      cholesterol mg

vepřové

5 190

218

48

630

hovězí

        4 980

232

28

500

telecí

4 770

248

15

510

skopové

5 140

215

40

660

jehněčí

5 460

219

47

660

Antilopa losí*

3 900

220

6

350

Zdroj: Williams 2007
*ČZU v Praze

© 2012 Lamox s.r.o.

<?SiPP?> SimplePhpPageSystem by webFly.cz